StrategieAfbeeldingHopelijk doet HR dit nu ook. En bij het maken van dit strategisch HR-plan hoop ik op een prominente plek voor e-HRM.

Langzaamaan vinden de budgetbesprekingen voor 2014 plaats. Een glimlach weet ik dan niet altijd te onderdrukken. Want de focus wordt veelal direct op de cijfers gelegd. Een Excel sheet met voor geformuleerde velden moet door de verschillende afdelingen en business units worden ingevuld. En zo lang het groeipercentage van de omzet en winst op papier maar aan de verwachtingen van de directies voldoet, is er weinig te vrezen. Een plan van aanpak, waarin wordt aangegeven hoe de organisatie tot deze resultaten gaat komen, wordt veelal nergens gevraagd…

Een gebrek aan Strategisch Management dus. Strategie heeft veelal het imago van iets magisch. Iets heel gewichtigst. Enerzijds probeer ik het belang van strategie te benadrukken. Immers, zonder een doordacht plan is het met hagel schieten om je bestemming te bereiken. En dit gebeurt helaas te vaak. “Kunnen wij die strategische sessie niet op een vrijdagmiddag doen? Dan kunnen wij de rest van de week gewoon werken…..”

Gelukkig zijn er ook organisaties die wel de tijd en moeite nemen om hun strijdplan te smeden. Helaas zijn wij er dan nog niet helemaal. Bij veel van deze organisaties liggen de plannen al in maart in de prullenbak. Omdat de markt ‘ineens’ toch om heel wat anders vraagt. En bij anderen worden de plannen onderweg niet of onvoldoende gemonitord en is het strategische plan dus een papieren tijger geworden.

Je begrijpt nu wel, ik geloof in strategisch management. Aan de andere kant moet het niet te theoretisch worden aangevlogen. Bij het maken van een strategisch plan geef je namelijk concrete antwoorden op de vraag: hoe ga je de gewenste doelen bereiken? Dus, aan welke knoppen ga je draaien? En vooral: wat ga ik niet doen? Strategie is dus kiezen.

Binnen recruitment en het HR merk ik dat er ook veel te weinig met strategische plannen gewerkt wordt. Zonde! En als ik ook zie hoe HR worstelt met haar administratieve taken, dan is de keuze van je strijdplan heel eenvoudig: focus je volgend jaar op e-HRM. Regel het nu in een keer goed. Zorg dat HR-systemen vóór je -in plaats van tegen je- gaan werken.

Een veelgehoord argument om met e-HRM aan de slag te gaan is vanwege het verlagen van de kosten. Natuurlijk: digitale dossiers, Employee Self Service, Managers Self Service e.d. zorgen voor een verminderen van de administratieve lasten en dus een verlaging van de kosten. Dat is wat veel CEO’s, CFO’s en aandeelhouders zal aanspreken. Toch is er ook een andere, veelal onderbelichte, kant om nu met e-HRM aan de slag te gaan: het verhogen van de opbrengsten. Denk maar aan betere management informatie en meer tijd om de business te ondersteunen. En in dit laatste zul je ieder jaar ook weer keuzes moeten maken. Maar eerst de basis op orde!

En werken jullie HR-systemen vóór of tegen je?