[dropcap]R[/dropcap]icardo Semler volgde op 21 jarige leeftijd zijn vader op als eigenaar van Semco, een Braziliaanse producent van pompen, koeleenheden, mixers, horecavaatwassers en complete biscuitfabrieken met zesduizend verschillende componenten en 25 kilometer bedrading. Semco maakte op dat moment een moeilijke periode door. En ondanks de enorme inflatie groeide Semco onder leiding van Semler uit tot een van de succesvolste bedrijven van Brazilië. Op zijn eerste werkdag ontsloeg hij direct 60% van de topmanagers. En dat was nog maar het begin van zijn nieuwe managementstijl, dat zich onbedoeld ontwikkelde tot ‘de Semco stijl’. Aan de hand van het (officiële) Semco Lexicon nemen wij een diepere kijk in de keuken van de Semco stijl.

Familiezilver
Als een vacature ontstaat of een nieuwe functie wordt gecreëerd, heeft een Semco-medewerker die aan 70% van de functie-eisen voldoet, de voorkeur boven een buitenstaander.

Natuurlijk ondernemen
Er is een einde gemaakt aan overbodige voorrechten en privileges zoals directierestaurants en chic kantoormeubilair. Ze strelen het ego, maar drukken het resultaat en houden iedereen af van de kern: maken, verkopen, factureren en innen.

Ondersteunende diensten
Functies als secretaresses, receptionistes, persoonlijke assistentes en andere saaie uitzichtloze baantjes zijn volledig geëlimineerd. Volgens de filosofie van natuurlijk ondernemen haalt iedereen bij Semco zijn eigen gasten op, maakt zijn eigen kopieën en verstuurt zijn eigen faxen.

Cirkelorganisatie
Semco heeft geen organisatieschema en de 12 managementlagen en het functiegebouw teruggebracht tot 3 cirkels en 4 functiecategorieën: Raadsmannen (kleinste en binnenste cirkel), Partners (2e cirkel) en Medewerkers (buitenste en de grootste cirkel). Coördinatoren vormen het eerste cruciale managementniveau en zijn verantwoordelijk voor teams van 5-20 Medewerkers. Dit alles om de bewegingsvrijheid van de organisatie te vergroten en de beslissingen zoveel mogelijk op de werkvloer te nemen.

Volgende keer uit de Semco Lexicon o.a.: Hepatitisverlof, Omgekeerde Beoordeling, KoppenMemo en WandelManagement.

Bron: Semco Stijl, geschreven door Ricardo Semler